Portalul de Dialog Social reprezintă un pas înainte pentru dialogul social și civic: el reprezintă modernizarea sa prin intermediul digitalizării. Este conceput ca o completare virtuală a activității Consiliului Economic și Social și, de aceea, rețeaua Portalului este compusă din organizațiile prezente în CES: confederațiile sindicale și cele patronale care sunt, conform legii, reprezentative la nivel național în prezent, împreună cu organizațiile societății civile (ONG) care sunt membre în CES pe durata mandatului în curs. Fiecare dintre aceste organizații își poate crea o pagină în cadrul Portalului, în care să publice propriul conținut. Paginile proprii ale partenerilor pot fi accesate de către utilizatorii platformei – cetățeni, autorități publice, mass-media și ceilalți parteneri de dialog. Platforma este complet independentă și utilizarea ei este gratuită pentru oricine.
Portalul este compus din două părți principale: secțiunea dedicată Noutăților și cea dedicată Inițiativelor legislative:
Pe paginile proprii, participanții la dialog publică documente prin care își fac cunoscută poziția față de un anumit subiect sau fac anunțuri legate de chestiuni de interes public. Toate aceste știri de la fiecare dintre parteneri apar, în ordinea publicării, în secțiunea Noutăți, unde oricine le poate accesa și citi.
Secțiunea Inițiative Legislative aduce un mecanism inovativ și reprezintă rezultatul capital al eforturilor de digitalizare a dialogului social: ea pune la dispoziția utilizatorilor un sistem unitar de monitorizare în timp real a proiectelor de acte normative din România. Acolo veți găsi o listă unde sunt afișate, în ordinea apariției, toate inițiativele de acte normative la nivel central (Legi, Ordonanțe și Hotărâri de Guvern) publicate de către inițiator în procedura de transparență decizională.
Structura corespunde felului în care funcționează demersul de consultare pe care îl presupune dialogul social. Pentru a își susține viziunea, partenerii sociali lucrează cu două mijloace: documente de opinie, prin care își explică public poziția, pe de-o parte, respectiv propuneri legate de proiectul de act normativ, pe de altă parte, pe care le înaintează prin documente de natură tehnică.
Pentru primele, Portalul pune la dispoziție secțiunea Noutăți.
Pentru cele din urmă, secțiunea Inițiative legislative oferă un sistem de monitorizare a legislației „în facere”, precum și posibilitatea, pentru utilizatorii autentificați, de a descărca tabelele comparative unde sunt evidențiate schimbările legislative propuse de inițiator, în oglindă cu legislația în vigoare, și de a încărca documente de poziție conținând propunerile proprii față de forma actului supus dezbaterii.
Portalul există pentru că toți avem nevoie de el. Ca să funcționeze, are nevoie de noi toți. Înscrieți-vă organizația, fiți parte la dialogul civic și social modern și relevant. Înregistrându-vă, veți putea: